Η ιστορία της Νεμέας

Δείτε πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία της Νεμέας και της περιοχής της

κρασια

Νεμεα

ιστορια

πληροφοριες

 

 

 περιοχη κρασια ιστορια αθανασιου

 

 

 δειτε υλικο περιοχης νεμεα      τοπος νεμεα περιοχη δειτε      περιοχη ιστορια δειτε αθανασιου

 

 

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) οίνου της Eλλάδας, που εκτείνεται σε σχεδόν 30,000 στρέμματα αμπελώνα.Με διαδρομή πάνω από 3,500 χρόνια, δικαίως το όνομα Νεμέα είναι συνώνυμο της ποιότητας του οίνου και του οινικού πολιτισμού. Το ιδιαίτερο μικρο-κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια κυρίως κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και τις καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από ήπια ψυχρούς χειμώνες με αρκετές βροχές, έως την ζεστή και σχετικά ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, με αρκετές όμως αποκλίσεις ανάμεσα σε μικρές αποστάσεις εντός της ζώνης Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ. Παρατηρώντας τη ποικιλομορφία του μικροκλίματος ανακαλύπτει κανείς το διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα των κρασιών ανάμεσα στις τοποθεσίες του αμπελώνα, με εντυπωσιακότερο όλων τη μοναδικότητα και τη σημασία της κάθε χρονιάς στον χαρακτήρα του μυθικού οίνου της Νεμέας.

 

 αθανασιου καλως υψηλης οινοποιειο

 
Ιστορία
 

Ο Φλειούντας (παλιότερα Φλιοῦς ή Φλειοῦς) ήταν αρχαία πόλη-κράτος τηςΠελοποννήσου, χτισμένη στο Φλιάσιο πεδίο, 2 χλμ. βορειοδυτικά της σημερινής Νεμέας και στις όχθες του Ασωπού ποταμού. Ήταν Ιωνική πόλη και όταν επέδραμαν οι Δωριείς πολλοί κάτοικοι της έφυγαν για τη Σάμο και τη Μικρά Ασία. Σήμερα (από ανασκαφές που κράτησαν από το 1924 έως το 1970) βρέθηκαν και σώζονται ερείπια του τείχους της πόλης και του θεάτρου της όπως και του βουλευτηρίου. Επίσης σώζονται χρυσά νομίσματα του 5ου π.Χ. αιώνα, με την επιγραφή Φλειασίων ή μόνο το γράμμα ‘Φ’, συχνά μέσα σε στεφάνι κισσού, ιερό φυτό του Διονύσου. Σε ορισμένα μάλιστα νομίσματα απεικονίζονται σταφύλια, τα οποία αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία ότι ο πλούτος του Φλειούντα οφειλόταν στην άμπελο.

 

 ιστορια πληροφοριες κρασια οπτικοακουστικο

 

Στην κλασική αρχαιότητα, η Φλιασία συνόρευε με τη Σικυωνία στα βόρεια, τις Κλεωνές στα ανατολικά, την Αργεία στα νότια και την Αρκαδία στα δυτικά. Έτσι το εμβαδόν της χώρας του Φλιούντος υπολογίζεται σε περίπου 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο περιηγητής του 2 ου αι. μΧ. Παυσανίας μας περιγράφει ότι κατά την παράδοση, ο πρώτος ιδρυτής της ήταν ο Άρας γι’ αυτό και η πόλη ονομάστηκε Αραντία. Τα παιδιά του τη μετονόμασαν σε Αραιθυρέα, ενώ ο Φλείας, γιος του Διονύσου της έδωσε το οριστικό της όνομα. Ο Ηρόδοτος παραδίδει πως οι Φλιάσιοι έλαβαν μέρος στους περσικούς πολέμους συμμετέχοντας με 200 οπλίτες στις Θερμοπύλες και με 1.000 στις Πλαταιές.

 

Για ένα μεγάλο μέρος της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου(6ος-4ος αι. π.Χ.) οι Φλιάσιοι ήταν μέλη της Πελοποννησιακής Συμμαχίας και υποστήριξαν τους Λακεδαιμόνιους. Η υποστήριξη αυτή τους έφερε σε σύγκρουση με τους Αργείους αλλά και με τους Σικυώνιους. Μάλιστα το 336 π.Χ. όταν ο Θηβαίος Επαμεινώνδας εισέβαλε για Τρίτη φορά στην Πελοπόννησο, οι Φλιάσιοι βρέθηκαν ταυτόχρονα αντιμέτωποι και με τους Αργείους και με τους Σικυώνιους που ήταν κατά πολύ ισχυρότεροι από τους Φλιάσιους. Παρόλα αυτά δεν πρόδωσαν τους συμμάχους τους Λακεδαιμόνιους, κερδίζοντας τον θαυμασμό του Ξενοφώντα που τους εκθειάζει στα Ελληνικά του(7.2.1.): «Όταν οι μεγάλες πόλεις κάνουν κάποιο λαμπρό κατόρθωμα, τις μνημονεύουν όλοι οι συγγραφείς. Εγώ όμως πιστεύω πως όταν μία πόλη έχει στην ιστορία της πολλά κατορθώματα, παρόλο που είναι μικρή, τότε αξίζει ακόμα πιο πολύ να την αναφέρουν».

 

 οπτικοακουστικο περιοχης δειτε υλικο

 

Το Λιοντάρι της Νεμέας 

Ακόμα ένα σημείο παγκοσμίου απήχησης είναι το μυθικό λιοντάρι της Νεμέας το οποίο ζούσε στην περιοχή και τρομοκρατούσε τους κατοίκους. Ο Ηρακλής όμως σκότωσε το λιοντάρι με τα γυμνά του χέρια και πήρε το δέρμα του, την περίφημη λεοντή, την οποία φορούσε στο εξής ως πανοπλία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία πάντα, οι θεοί πήραν το σώμα του λιονταριού και το μετέφεραν στον ουρανό όπου σχημάτισε τον Αστερισμό του Λέοντα. 

 

 οπτικοακουστικο πληροφοριες νεμεας νεμεα

 

Νέμεα ή Νέμειοι αγώνες

Αρχικά τα Νέμεα ήταν αγώνες που δημιουργήθηκαν προς τιμήν του Οφέλτη, ενός μικρού παιδιού που πέθανε από δάγκωμα φιδιού πάνω σε αγριοσέληνα, την ώρα που η τροφός του Υψιπύλη οδηγούσε τους Επτά επί Θήβας σε κάποια πηγή νερού ενώ βρίσκονταν στη διαδρομή απο το Άργος προς τη Θήβα και διέσχιζαν την κοιλάδα του Φλιούντα. Η εκστρατεία των Αργείων κατά των Θηβαίων τοποθετείται σύμφωνα με το Πάριο Χρονικό, στο 987ο έτος προ της αρχοντίας του Διογνήτου, δηλαδή στο έτος 1251 π.Χ. όταν στη Αθήνα βασίλευε ο Θησέας.

 

Το 573 π.Χ. τα Νέμεα εντάχτηκαν στον κύκλο τον Πανελληνίων στεφανιτών αγώνων και τελούνταν κάθε δύο έτη διαδοχικά με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, μαζί με τα οποία αποτελούσαν τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις της ενδόξου αρχαίας περιόδου. Οι νικητές των Νέμειων αγώνων απολάμβαναν εξαιρετικές τιμές και σεβασμό και μάλιστα στο ίδιο βεληνεκές των Ολυμπιονικών.

Ο σεβασμός στην ιερότητα των Νεμέων διαφαίνεται μάλιστα από την πληθώρα καταγωγής  των Νεμεωνικών που έφθανε από τη σημερινή Σαρδηνία μέχρι την Αίγυπτο. Επίσης ένα ακόμα τεκμήριο της σημαντικότητας των αγώνων είναι και η ανεύρεση χιλιάδων νομισμάτων που προέρχονταν από 84 διαφορετικές πόλεις-κράτη της περιόδου εκείνης, κάτι που καθιστά σημαντική την εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά και γενικότερα.

 

 οπτικοακουστικο νεμεα δειτε ιστορια

 

 Ο Ναός του Νεμείου Διός

Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις κεραμικών και λίθινων εργαλείων που μας αποκαλύπτουν ότι υπήρχε ένας οικισμός κατά την μέση Νεολιθική περίοδο (6000π.Χ.). Ο ναός του Διός βρίσκεται σε απόσταση διακοσίων μέτρων από  το αρχαίο στάδιο. Κατασκευάστηκε αρχικά περί το 570 π.Χ. όπου αποτελούνταν απο έναν ναό και έναν βωμό μπροστά απο αυτόν και καταστράφηκε ιδιαίτερα βίαια κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου περίπου το 415 π.Χ. Παρέμεινε ερειπωμένος έως το 330 π.Χ. όπου κατά την εκτέλεση ενός εκτεταμένου οικοδομικού προγράμματος ανεγέρθη χρησιμοποιώντας προϋπάρχοντες λίθους.

Εικάζεται πως είναι ο πρώτος ναός της αρχαιότητας που συνδυάζει και τους τρείς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει την ανάμιξη των ρυθμών όπου χαρακτηρίζεται η μετέπειτα ελληνιστική αρχιτεκτονική. Η επιρροή των Μακεδόνων βασιλιάδων είναι σαφής, αφού το λατρευτικό άγαλμα του Νεμείου Διός φιλοτεχνήθηκε από τον Λύσιππο, αγαπημένο γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αξιοσημείωτη μάλιστα είναι και η αποτύπωση του Αλεξάνδρου, σε μακεδονικό νόμισμα της εποχής, ο οποίος φοράει την κεφαλή του λιονταριού της Νεμέας.

Στις μέρες μας, μετά από επίμονες προσπάθειες άξιων και έμπειρων αρχαιολόγων, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει προχωρήσει η αναστήλωση του ναού του Νέμειου Δία.

 

Η Νεμέα στο Μεσαίωνα και στα Νεότερα χρόνια

Η περιοχή συνέχιζε να κατοικείται και να καλλιεργεί στα αρχέγονα εδάφη της, αμπέλια και να παράγει τον περίφημο οίνο και κατά την βυζαντινή περίοδο. Κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ. ιδρύθηκε ο οικισμός Άγιος Γεώργιος ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η Νεμέα σήμερα, δηλαδή 2 χλμ. Ανατολικά της αρχαίας Φλιούντας και 2χλμ. Νοτιοδυτικά της αρχαίας Νεμέας όπου ελάμβαναν μέρος οι αγώνες και όπου βρισκόταν ο ναός του Διός. Ο νέος αυτός οικισμός αντικατέστησε ως κέντρο της περιοχής τον Φλιούντα. Αναφερόμαστε στην εποχή που η Πελοπόννησος είχε καταληφθεί από τους Φράγκους. Ο Πολύφεγγος ένα βουνό απόκρημνο και απροσπέλαστο αποτέλεσε το κέντρο πάνω στο οποίο κτίστηκε το μεσαιωνικό φρούριο.

 

Στην περιοχή διαδραματίζονταν πολλές μάχες. Από τη μία οι βυζαντινοί του Δεσποτάτου του Μορέως προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τα εδάφη τους από τους Φράγκους και από την άλλη η μανιώδης επεκτατικότητα των Οθωμανών. Το 1395 μ.Χ. ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Βυζαντινούς για τελευταία φορά και συνέχισαν να αποκρούουν τους Οθωμανούς οι οποίοι εισέβαλαν αρκετές φορές σκοτώνοντας και λεηλατώντας τον πληθυσμό της Πελοποννήσου. Το 1458, πέντε χρόνια ύστερα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μετά απο μεγάλη εκστρατεία του πορθητή της Πόλης Μεχμέτ Β’  η Πελοπόννησος εντάχθηκε πλέον στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Κορινθία παρέμεινε σε οθωμανικά χέρια έως το 1699 όπου έγινε η δεύτερη Ενετοκρατία και το 1715 ξαναπέρασε υπό την οθωμανική κυριαρχία. Μετά από τον εξανδραποδισμό των κατοίκων αλλά και από επιδημίες ο πληθυσμός του Αγίου Γεωργίου ανερχόταν κατά τον 18ο αιώνα σε 2 περίπου εκατοντάδες.

 

 περιοχης κρασια οπτικοακουστικο υλικο

 

Σημαντικά Βυζαντινά μνημεία βρίσκονται στην περιοχή όπως η Παναγία του Βράχου όπου σώζεται έως σήμερα και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί και τον πολιούχο της Νεμέας σήμερα.  Το όνομα της ποικιλίας αμπέλου «Αγιωργίτικο» οφείλεται στην ονομασία του οικισμού τα χρόνια αυτά, ένα όνομα που σήμερα καλείται η γνωστότερη πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου της σύγχρονης Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της περιοχής με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον οπλαρχηγό Δανόπουλο. Δείγμα επίσης είναι και το κτίσμα που λειτούργησε ως νοσοκομείο των ηρώων του Κολοκοτρώνη που παραμένει διατηρητέο σήμερα.

 

 

 

 


EN
3