Η Νεμέα στον 21ο αιώνα

Δείτε πληροφορίες για τη ζωή στη Νεμέα σήμερα, την αγροτική παραγωγή, τα κρασιά και την περιοχή

κρασια

Νεμεας

Νεμεα

πληροφοριες

 

 

 περιοχη κρασια ιστορια αθανασιου

 

 

 ποικιλιες τους κρασια οινος      αιωνα στον δειτε νεμεας      νεμεας περιοχη νεμεα αγροτικη

 

 

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) οίνου της Eλλάδας, που εκτείνεται σε σχεδόν 30,000 στρέμματα αμπελώνα.Με διαδρομή πάνω από 3,500 χρόνια, δικαίως το όνομα Νεμέα είναι συνώνυμο της ποιότητας του οίνου και του οινικού πολιτισμού. Το ιδιαίτερο μικρο-κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια κυρίως κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και τις καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από ήπια ψυχρούς χειμώνες με αρκετές βροχές, έως την ζεστή και σχετικά ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, με αρκετές όμως αποκλίσεις ανάμεσα σε μικρές αποστάσεις εντός της ζώνης Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ. Παρατηρώντας τη ποικιλομορφία του μικροκλίματος ανακαλύπτει κανείς το διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα των κρασιών ανάμεσα στις τοποθεσίες του αμπελώνα, με εντυπωσιακότερο όλων τη μοναδικότητα και τη σημασία της κάθε χρονιάς στον χαρακτήρα του μυθικού οίνου της Νεμέας.

 

 αθανασιου καλως υψηλης οινοποιειο

 
Η Νεμέα στον 21ο αιώνα
 

 

Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής παραμένει αδιάβλητη στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι λοιπόν, οι περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου Νεμέας ασχολούνται κατά πλειοψηφία με την αμπελουργία και την παραγωγή οίνου.

 

Στις μέρες μας η συνολική έκταση των αμπελώνων καλύπτει σχεδόν 30.000 στρέμματα όπου φύεται η εκλεκτή ερυθρή ποικιλία το Αγιωργίτικο σε υψόμετρο από 260 έως 600 μέτρα. Μέσα στις εκτάσεις αυτές καλλιεργείται το μυθικό πλέον σταφύλι που παράγεται ο οίνος Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ. Πρέπει να προσθέσουμε ότι στην περιοχή καλλιεργούνται επίσης και πολλές άλλες ελληνικές αλλά και ξένες ποικιλίες αμπέλου με πολλές από αυτές να έχουν εναρμονιστεί άψογα με το εύφορο έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Νεμέας.Διασχίζοντας τους αμπελώνες αντικρίζει κανείς πάμπολλα οινοποιεία και το καθένα από αυτά με τις προσπάθειες των Νεμεατών να τα στελεχώνουν,  αφήνει το στίγμα του στην ιστορία του οινικού πολιτισμού της Ελλάδας.


EN
3