Η παραγωγή οίνου στη Νεμέα

Δείτε πληροφορίες για την παραγωγή οίνου στη Νεμέα και λεπτομέρειες για τα τοπικά κρασιά και τις ποικιλίες τους

κρασια

Νεμέας

παραγωγή

οίνος

 

 περιοχη κρασια ιστορια αθανασιου

 

 

 ποικιλιες τους κρασια οινος      πληροφοριες οινοπαραγωγη νεμεας κρασια      περιοχη ιστορια δειτε αθανασιου

 

 

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) οίνου της Eλλάδας, που εκτείνεται σε σχεδόν 30,000 στρέμματα αμπελώνα.Με διαδρομή πάνω από 3,500 χρόνια, δικαίως το όνομα Νεμέα είναι συνώνυμο της ποιότητας του οίνου και του οινικού πολιτισμού. Το ιδιαίτερο μικρο-κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια κυρίως κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και τις καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από ήπια ψυχρούς χειμώνες με αρκετές βροχές, έως την ζεστή και σχετικά ξηρή καλοκαιρινή περίοδο, με αρκετές όμως αποκλίσεις ανάμεσα σε μικρές αποστάσεις εντός της ζώνης Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ. Παρατηρώντας τη ποικιλομορφία του μικροκλίματος ανακαλύπτει κανείς το διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα των κρασιών ανάμεσα στις τοποθεσίες του αμπελώνα, με εντυπωσιακότερο όλων τη μοναδικότητα και τη σημασία της κάθε χρονιάς στον χαρακτήρα του μυθικού οίνου της Νεμέας.

 

 αθανασιου καλως υψηλης οινοποιειο

 
Οινοπαραγωγή
 

Οι καλλιέργειες της Νεμέας δεν περιορίστηκαν μόνο στο κρασί αλλά επεκτείνονται ακόμα και σήμερα στην ελιά,  και στην καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας που αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Η κρίση των οίνων που ξέσπασε το 1907-1908 μετά από πολλές ανακατατάξεις στον τομέα, είχε ως απόρροια την δημιουργία του οινοποιητικού συνεταιρισμού το 1937.   Το οινοποιείο αυτό απορροφούσε σχεδόν όλη την παραγωγή  σταφυλιού της περιοχής και εμπορευόταν το κρασί χύμα αρχικά ενώ τις μεταπολεμικές δεκαετίες άρχισε την εμφιάλωση. Έπαιξε καθοριστικό παράγοντα στην αναγνώριση του οίνου ΟΠΑΠ Νεμέα το 1971 και αποτέλεσε πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας για δεκαετίες.

 


EN
3